Start. Mina sidor Lägg till recept
Logga in
 
 
Lax och potatis i basilikans tecken
Lax i sig är ju suveränt. Toppas här med bl.a pinjenötter och basilka.
Recept av
Fredrik
Kategori
Huvudrätt
Tillagningstid 45 minuter
Serveringstips Smörstekt zucchini är ett mumsigt tillbehör till denna rätt.
Ingredienser
portioner
Huvudrätt
4 st laxfiléer
1.5 krukor basilika
100 gram parmesanost
2 deciliter creme fraiche
50 gram pinjenötter
salt
peppar
Basilikapotatis
10 st potatisar, medelstora
1.5 krukor basilika
1 st äggula
salt
peppar
Gör så här
1.Se till att laxfiléerna är väl tinade.
2.Sätt ugnen på 200 grader.
3.Skala potatisarna och koka.
4.Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, gärna tills de nästan är lite brända för att få en mer distinkt smak.
5.Hacka basilikabladen varsamt.
6.Blanda creme fraiche, pinjenötter, basilika och riven parmesanost.
7.Mosa de kokta potatisarna med en potatispress och blanda i äggula och hackad basilka. Salta och peppra. Rör om till en jämn smet.
8.Fördela potatisblandingen i metallformar och ställ i ugnen under ugnsfolie i ca 20 minuter. Man kan som alternativ även steka potatisen i smör: forma 1,5 centimeter breda bollar och stek på medelvärme tills bollarna får en stekyta runt om.
9.Lägg laxfiléerna med skinnsidan ner i en ugnsform. Salta och peppra.
10.Fördela creme fraiche-blaningen på de laxfiléerna och grilla i ca 13 minuter.
Andra recept
Hel kyckling med citronsmör i ugn
Pepparrot- och krasse-fisk med smörvinsåsPepparrot- och krasse-fisk med smörvinsås
Långkokad fransyska
Currykycklinggryta
KöttmarinadKöttmarinad
SenapssåsSenapssås
Skivad potatis i ugn
Konjaksås
Syrlig pepparrotssås
Pasta med tomatsås - grundrecept
Gratinerad hummer
Apelsinsallad med fänkål och oliverApelsinsallad med fänkål och oliver
PestoPesto
Torsk på FläskTorsk på Fläsk
Fisk- och skaldjursgrytaFisk- och skaldjursgryta
Chokladmousse med bränd mandelChokladmousse med bränd mandel
Kalvfrikassé med sparrisKalvfrikassé med sparris
Chévregratinerade päronpuckarChévregratinerade päronpuckar
Rödvinssås
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklorKalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklor
SlånbärskokSlånbärskok
Osthandlarens cheesecakeOsthandlarens cheesecake
ChokladfondantChokladfondant
ÄppelchutneyÄppelchutney
Delikata chokladbollarDelikata chokladbollar
RäksåsRäksås
Mascarponekex med jordgubbarMascarponekex med jordgubbar
Zucchini- och fetaostsalladZucchini- och fetaostsallad
Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon
VitlökschampinjonerVitlökschampinjoner
Tabouleh i babysalladsbladTabouleh i babysalladsblad
Vitlöksbröd med mozarellaVitlöksbröd med mozarella
Fransk marängtårtaFransk marängtårta
SconesScones
Pannacotta med passionPannacotta med passion
Mormor Signes mandelkakaMormor Signes mandelkaka
Salladstallrik med räkorSalladstallrik med räkor
Kung Henriks rabarberpaj med toscatäckeKung Henriks rabarberpaj med toscatäcke
MintkakorMintkakor
Fyllig chokladtryffelFyllig chokladtryffel
Chilimarinerad kycklingChilimarinerad kyckling
Limeyoghurt á la kung HenrikLimeyoghurt á la kung Henrik
Enkel mangosalladEnkel mangosallad
ApfelstrudelApfelstrudel
Persiko- och apelsinshakePersiko- och apelsinshake