Start. Mina sidor Lägg till recept
Logga in
 
 
Osthandlarens cheesecake
Garanterad efterättsuccé.
Recept av
Fredrik
Kategori
Efterrätt
Tillagningstid 1 timme och 30 minuter
Källa Tidningen mat & vänner
Ingredienser
st/antal
Botten
11 st digistivekex
100 gram smör
Första omgången
400 gram Philadelphiaost
3 st ägg
0.5 deciliter socker
Andra omgången
2 st burkar creme fraiche 34 procent
0.5 deciliter florsocker
1 st vaniljstång
Topping
1 st gelatinblad
1 deciliter torkad aprikos
1 st stjärnanis (torkad)
1 st kanelstång
0.5 centimeter färsk ingefära
0.5 deciliter flytande honung
2 deciliter mörkt öl
1 deciliter vatten
Gör så här
Botten
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2.Krossa kexen noggrannt. Smält smöret och blanda ihop.
3.Fördela krosset jämnt på botten av en springform.
4.Grädda i ca 8 minuter.
Första omgången
5.Sänk ugnsvärmen till 180 grader.
6.Vispa Philadelphiaost, ägg och socker till en jämn smet.
7.Häll smeten på den bakade botten.
8.Grädda i 25 minuter när ugnsvärmen sjunkit till 180 grader.
9.Ställ in formen i kylen.
Andra omgången
10.Vispa creme fraiche med fröna från vaniljstången och florsocker till en jämn smet.
11.Bred smeten ovanpå den gräddade kakan när den har kallnat helt.
12.Grädda i sju minuter på 180 grader.
13.Ställ in formen i kylen och låt svalna helt.
Topping
14.Blötlägg gelatinbladet.
15.Tärna aprikoserna.
16.Blanda samtliga ingredienser till toppingen, utom gelatinbladet.
17.Koka blandningen på låg värme tills hälften av vätskan har reducerats.
18.Ta upp stjärnanis, kanelstång och ingefära.
19.Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i toppingen så att det löser sig.
20.Fördela toppingen jämnt över kakan. Ett tips för att det inte ska bli kratrar i kakan: sila försiktigt toppingen över kakan samtidigt som silen är i ständig rörelse. Lägg därefter på aprikosbitarna.
21.Ställ kakan svalt tills den ska serveras.
Andra recept
Hel kyckling med citronsmör i ugn
Pepparrot- och krasse-fisk med smörvinsåsPepparrot- och krasse-fisk med smörvinsås
Långkokad fransyska
Currykycklinggryta
KöttmarinadKöttmarinad
SenapssåsSenapssås
Skivad potatis i ugn
Konjaksås
Syrlig pepparrotssås
Pasta med tomatsås - grundrecept
Gratinerad hummer
Apelsinsallad med fänkål och oliverApelsinsallad med fänkål och oliver
PestoPesto
Torsk på FläskTorsk på Fläsk
Fisk- och skaldjursgrytaFisk- och skaldjursgryta
Chokladmousse med bränd mandelChokladmousse med bränd mandel
Kalvfrikassé med sparrisKalvfrikassé med sparris
Chévregratinerade päronpuckarChévregratinerade päronpuckar
Rödvinssås
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklorKalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklor
SlånbärskokSlånbärskok
ChokladfondantChokladfondant
ÄppelchutneyÄppelchutney
Delikata chokladbollarDelikata chokladbollar
RäksåsRäksås
Mascarponekex med jordgubbarMascarponekex med jordgubbar
Zucchini- och fetaostsalladZucchini- och fetaostsallad
Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon
VitlökschampinjonerVitlökschampinjoner
Tabouleh i babysalladsbladTabouleh i babysalladsblad
Vitlöksbröd med mozarellaVitlöksbröd med mozarella
Fransk marängtårtaFransk marängtårta
SconesScones
Pannacotta med passionPannacotta med passion
Mormor Signes mandelkakaMormor Signes mandelkaka
Salladstallrik med räkorSalladstallrik med räkor
Kung Henriks rabarberpaj med toscatäckeKung Henriks rabarberpaj med toscatäcke
MintkakorMintkakor
Fyllig chokladtryffelFyllig chokladtryffel
Chilimarinerad kycklingChilimarinerad kyckling
Lax och potatis i basilikans teckenLax och potatis i basilikans tecken
Limeyoghurt á la kung HenrikLimeyoghurt á la kung Henrik
Enkel mangosalladEnkel mangosallad
ApfelstrudelApfelstrudel
Persiko- och apelsinshakePersiko- och apelsinshake