Start.
Mina sidor
Lägg till recept
Logga in
Utskriftsanpassad sida
Räksås
Den kräver lite jobb den här såsen men är värd mödan, jag lovar. Fyra portioner ger 3,5-4 deciliter sås.
Recept av
Fredrik
Kategori
Sås
Tillagningstid
1 timme
Serveringstips
Passar till fiskrätter, t.ex. gratänger. Kan även användas i pastarätter och säkert som soppa också med några modifikationer, fast det sistnämnda har jag inte provat än.
Ingredienser
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
portioner
400 gram färska räkor med skal
5 matskedar smör
1 st gul lök, finhackad
1 tesked timjan
1 matsked persilja, hackad
1 tesked dragon
1 tesked körvel
2 teskedar paprikapulver
2 matskedar tomatpuré
3 deciliter vitt vin, torrt
3 deciliter fiskbuljong
3 matskedar mjöl
2 deciliter vispgrädde
Gör så här
1.
Skala räkorna och spar skalen.
2.
Fräs skalen i hälften av smöret i en gryta i ca 15 minuter.
3.
Tillsätt kryddor, gul lök, persilja och tomatpuré.
4.
Häll i vin och fiskbuljong. Koka sakta i 15 minuter.
5.
Sila spadet.
6.
Koka och reducera spadet till hälften.
7.
Fräs resten av av smöret i en annan kastrull och tillsätt mjölet.
8.
Vispa ner grädde och spadet.
9.
Koka sakta i 5-10 minuter.
10.
Tillsätt eventuellt räkorna, men det beror på hur du vill ha det och vad såsen ska användas till.
Andra recept
Hel kyckling med citronsmör i ugn
Pepparrot- och krasse-fisk med smörvinsås
Långkokad fransyska
Currykycklinggryta
Köttmarinad
Senapssås
Skivad potatis i ugn
Konjaksås
Syrlig pepparrotssås
Pasta med tomatsås - grundrecept
Gratinerad hummer
Apelsinsallad med fänkål och oliver
Pesto
Torsk på Fläsk
Fisk- och skaldjursgryta
Chokladmousse med bränd mandel
Kalvfrikassé med sparris
Chévregratinerade päronpuckar
Rödvinssås
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklor
Slånbärskok
Osthandlarens cheesecake
Chokladfondant
Äppelchutney
Delikata chokladbollar
Mascarponekex med jordgubbar
Zucchini- och fetaostsallad
Boeuf Bourguignon
Vitlökschampinjoner
Tabouleh i babysalladsblad
Vitlöksbröd med mozarella
Fransk marängtårta
Scones
Pannacotta med passion
Mormor Signes mandelkaka
Salladstallrik med räkor
Kung Henriks rabarberpaj med toscatäcke
Mintkakor
Fyllig chokladtryffel
Chilimarinerad kyckling
Lax och potatis i basilikans tecken
Limeyoghurt á la kung Henrik
Enkel mangosallad
Apfelstrudel
Persiko- och apelsinshake