Start. Mina sidor Lägg till recept
Logga in
 
 
Fransk marängtårta
En favoritefterrätt, helt klart. Det karakteristiska med fransk maräng är att den är lite segare än vanlig maräng. Segare, men godare tycker jag.
Recept av
Fredrik
Kategori
Efterrätt
Tillagningstid 2 timmar
Källa Leila Lindholm
Ingredienser
portioner
7 st äggvitor
5 deciliter strösocker
1 nypa salt
100 gram mörk choklad 70 procent
50 gram mandelspån
3 deciliter vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 liter jordgubbar
1 näve bigarråer
Gör så här
1.Sätt ugnen på 150 grader.
2.Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
3.Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
4.Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60-65 grader.
5.Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
6.Rosta mandelspånet försiktigt i en torr kastrull eller stekpanna, det får inte bli bränt.
7.Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.
8.Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
9.Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
10.Stäng av ugnen och låt svalna helt i ugnens eftervärme.
11.Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
12.Strö över färska bär.
Andra recept
Hel kyckling med citronsmör i ugn
Pepparrot- och krasse-fisk med smörvinsåsPepparrot- och krasse-fisk med smörvinsås
Långkokad fransyska
Currykycklinggryta
KöttmarinadKöttmarinad
SenapssåsSenapssås
Skivad potatis i ugn
Konjaksås
Syrlig pepparrotssås
Pasta med tomatsås - grundrecept
Gratinerad hummer
Apelsinsallad med fänkål och oliverApelsinsallad med fänkål och oliver
PestoPesto
Torsk på FläskTorsk på Fläsk
Fisk- och skaldjursgrytaFisk- och skaldjursgryta
Chokladmousse med bränd mandelChokladmousse med bränd mandel
Kalvfrikassé med sparrisKalvfrikassé med sparris
Chévregratinerade päronpuckarChévregratinerade päronpuckar
Rödvinssås
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklorKalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklor
SlånbärskokSlånbärskok
Osthandlarens cheesecakeOsthandlarens cheesecake
ChokladfondantChokladfondant
ÄppelchutneyÄppelchutney
Delikata chokladbollarDelikata chokladbollar
RäksåsRäksås
Mascarponekex med jordgubbarMascarponekex med jordgubbar
Zucchini- och fetaostsalladZucchini- och fetaostsallad
Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon
VitlökschampinjonerVitlökschampinjoner
Tabouleh i babysalladsbladTabouleh i babysalladsblad
Vitlöksbröd med mozarellaVitlöksbröd med mozarella
SconesScones
Pannacotta med passionPannacotta med passion
Mormor Signes mandelkakaMormor Signes mandelkaka
Salladstallrik med räkorSalladstallrik med räkor
Kung Henriks rabarberpaj med toscatäckeKung Henriks rabarberpaj med toscatäcke
MintkakorMintkakor
Fyllig chokladtryffelFyllig chokladtryffel
Chilimarinerad kycklingChilimarinerad kyckling
Lax och potatis i basilikans teckenLax och potatis i basilikans tecken
Limeyoghurt á la kung HenrikLimeyoghurt á la kung Henrik
Enkel mangosalladEnkel mangosallad
ApfelstrudelApfelstrudel
Persiko- och apelsinshakePersiko- och apelsinshake