Start Mina sidor Lägg till recept
Logga in
 
 
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål och murklor
Vi intog denna anrättning på nyårsafton och en succé tågade an. Innan huvudrätten åt vi chévregratinerade päronpuckar, och till efterätt creme brulee. Mycket god kombination.
Recept av
Fredrik
Kategori
Huvudrätt
Tillagningstid 1 timme
Serveringstips Rödvinssås till denna rätt är det enda rätta, se separat recept.
Källa Tidningen Buffé
Ingredienser
portioner
Kalvytterfilé
800 gram kalvytterfilé
80 gram lardo, tunt skivad eller 80 gram pancetta, tunt skivad
2 teskedar enbär, torkade
2 st lagerblad
0,5 tesked svartpeppar
0,5 tesked vitpeppar
0,5 tesked grönpeppar
0,5 tesked rosépeppar
0,5 deciliter bladpersilja
1 deciliter timjan, färsk
0,5 st citron
salt
peppar
smör
olja
Gräddkokt savojkål och murklor
5 deciliter vispgrädde
1 st stjärnanis (torkad)
400 gram savojkål
100 gram murklor, avrunna
1,5 st bananschalottenlökar
salt
peppar
smör
olja
Gör så här
Kalvytterfilé
1.Sätt ugnen på 150 grader.
2.Putsa bort senor och fett från köttet. Dela på mitten och lägg i lardo eller pancetta.
3.Stöt enbär, grön- och rosépeppar i en mortel, blanda med vit- och svartpeppar.
4.Hacka persilja, lagerblad och timjan. Spar lite persilja till garnering.
5.Gnid in köttet med kryddor och örter.
6.Bind ihop köttet med steksnöre.
7.Salta köttet, bryn i smör och olja.
8.Lägg över i en ugnssäker form, pressa över citronjuice.
9.Sätt i en kötttermometer och ställ i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills innertemperaturen är 58 grader.
10.Ta ut köttet och lägg det på ett galler i tio minuter. Linda in i folie och låt vila i 20 minuter.
Gräddkokt savojkål och murklor
11.Koka försiktigt grädde med stjärnanis tills hälften återstår. Ta upp stjärnanis. Låt svalna.
12.Plocka bort bladen från savojkålen. Skär bort den mittersta grova delen. Skär bladen i tre centimeter små bitar.
13.Koka bladen i lättsaltat vatten i tre minuter. Häll av vattnet och kyl snabbt under kallt vatten.
14.Krama ur vätskan noggrant.
15.Skölj murklorna väl och grovhacka stora bitar.
16.Hacka bananschalottenlöken.
17.Fräs lök och murklor i smör och olja under några minuter.
18.Tillsätt kålen, blanda i grädden och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och ev. peppar.
Servering
19.Lägg kål- och murkelblandningen i mitten av tallriken.
20.Lägg köttbitarna ovanpå.
21.Häll vackert rödvinssås (separat recept) runt kål- och murkelblandningen.
22.Garnera med hackad persilja.
Andra recept
Hel kyckling med citronsmör i ugn
Pepparrot- och krasse-fisk med smörvinsåsPepparrot- och krasse-fisk med smörvinsås
Långkokad fransyska
Currykycklinggryta
KöttmarinadKöttmarinad
SenapssåsSenapssås
Skivad potatis i ugn
Konjaksås
Syrlig pepparrotssås
Pasta med tomatsås - grundrecept
Gratinerad hummer
Apelsinsallad med fänkål och oliverApelsinsallad med fänkål och oliver
PestoPesto
Torsk på FläskTorsk på Fläsk
Fisk- och skaldjursgrytaFisk- och skaldjursgryta
Chokladmousse med bränd mandelChokladmousse med bränd mandel
Kalvfrikassé med sparrisKalvfrikassé med sparris
Chévregratinerade päronpuckarChévregratinerade päronpuckar
Rödvinssås
SlånbärskokSlånbärskok
Osthandlarens cheesecakeOsthandlarens cheesecake
ChokladfondantChokladfondant
ÄppelchutneyÄppelchutney
Delikata chokladbollarDelikata chokladbollar
RäksåsRäksås
Mascarponekex med jordgubbarMascarponekex med jordgubbar
Zucchini- och fetaostsalladZucchini- och fetaostsallad
Boeuf BourguignonBoeuf Bourguignon
VitlökschampinjonerVitlökschampinjoner
Tabouleh i babysalladsbladTabouleh i babysalladsblad
Vitlöksbröd med mozarellaVitlöksbröd med mozarella
Fransk marängtårtaFransk marängtårta
SconesScones
Pannacotta med passionPannacotta med passion
Mormor Signes mandelkakaMormor Signes mandelkaka
Salladstallrik med räkorSalladstallrik med räkor
Kung Henriks rabarberpaj med toscatäckeKung Henriks rabarberpaj med toscatäcke
MintkakorMintkakor
Fyllig chokladtryffelFyllig chokladtryffel
Chilimarinerad kycklingChilimarinerad kyckling
Lax och potatis i basilikans teckenLax och potatis i basilikans tecken
Limeyoghurt á la kung HenrikLimeyoghurt á la kung Henrik
Enkel mangosalladEnkel mangosallad
ApfelstrudelApfelstrudel
Persiko- och apelsinshakePersiko- och apelsinshake